Big Mac slaví padesátku!

Sdílejte tento článek na Facebooku

Ikonický burger Big Mac oslaví 2. srpna kulaté půlstoletí. Za tu dobu si podmanil miliony fanoušků po celém světě, stal se součástí slavných filmů nebo důležitým mezinárodním ekonomickým ukazatelem tzv. Bic Mac Indexem. Co o něm (možná) nevíte?

Poprvé jej představil v roce 1967 Američan Jim Delligatti, jeden z prvních franšízantů známého řetězce. O rok později se nabídka dnes už slavného sendviče rozšířila bleskovou rychlostí po celých Spojených státech. Dva plátky hovězího masa mezi třemi bulkami pečiva doplněné nakládanou okurkou, salátem, cibulkou a typickou Big Mac omáčkou se zapsaly do historie. V roce 1992 zaplatil zákazník za Big Mac 50 korun, průměrná hrubá mzda přitom dosahovala asi 5 tisíc korun. Za čtvrtstoletí burger zdražil o 29 korun, průměrná mzda oproti tomu vzrostla trojnásobně.

Řetězec se pyšní tím, že svým zákazníkům po celém světě nabízí stejnou kvalitu i spolehlivý servis. Toho si všiml i redaktor deníku The Economist, Pam Woodal, který v roce 1986 poprvé vytvořil takzvaný Big Mac index – jednoduchý a zábavný způsob pro porovnání parity kupní síly neboli výkonu jednotlivých ekonomik. Parita kupní síly vychází z předpokladu, že shodné výrobky by měly v přepočtu stát ve všech zemích stejně. Mnohdy zásadní rozdíly v prodejní ceně slavného burgeru ale ukazují na podhodnocení nebo naopak nadhodnocení měny. Ve srovnání s USA byla cena Big Macu v lednu tohoto roku vyšší pouze ve Švýcarsku, Norsku a Švédsku. V České republice je v porovnání s cenami v USA asi o 28 % levnější. Ke svým čtyřicátinám dostal Big Mac vlastní muzeum. To sídlí poblíž Pittsburghu a své návštěvníky seznamuje s historií a úspěchy legendárního burgeru. Jeho součástí je i čtyřmetrový model Big Macu. Museum založil sám tvůrce sendviče, Jim Delligatti, který ale v listopadu 2016 zemřel ve věku 96 let.

Big Mac se do nabídky řetězce dostal až 13 let po otevření první americké pobočky. První restauraci známého řetězce totiž otevřel potomek českých emigrantů Ray Kroc už v roce 1955 v americkém Illinois. Původní menu McDonald´s ale bylo o poznání chudší, než jaké známe dnes. Prvním burgerem, který v nabídce restaurací McDonald´s přibyl, byl Filet-O-Fish. Plátek smažené ryby v housce se do celonárodní nabídky dostal v roce 1965, tedy tři roky před Big Macem. Delligatti možná mohl být i prvním, kdo do menu franšízové restaurace zasáhne, ale jen vyladění správné chuti omáčky typické právě pro Big Mac mu údajně trvalo dva roky.

Sdílejte tento článek na Facebooku