ČT art se zaměří na kulturní fenomény, např. Rolling Stones, ale i Čechomor

Sdílejte tento článek na Facebooku

V pátek 31. srpna zahájí ČT art šestý rok svého vysílání. Po úvodním Týdnu dárků, který nabídne sérii výjimečných premiér, se ČT art zaměří na kulturní fenomény. Zmapuje historii tří legendárních scén, Divadla Na zábradlí, královéhradeckého Divadla Drak a Divadla pod Palmovkou. Zaměří se na odkaz Františka Kupky, třicet let existence Čechomoru, význam Rolling Stones pro českou společnost nebo legendu Pavla Žalmana. Dalších deset výrazných osobností české hudby představí v diskusním pořadu Linka.

Ve vysílání ČT art se narozeninové oslavy promítnou do programu Týdne dárků, který startuje v sobotu 1. září a potrvá 9 dnů, během nichž se na obrazovce objeví série výjimečných premiér, včetně přímého přenosu hry Vzkříšení z Dejvického divadla, koncertu Vojtěcha Dyka s B-Side Bandem, Marie Callas jako Toscy v londýnské Covent Garden nebo portrétu slavného pařížského muzea D’Orsay.

Na podzim pak ČT art nabídne portréty tří výrazných divadelních scén. Výročí vzniku Divadla Na zábradlí se bude věnovat sedmidílný cyklus, jenž provede dějinami i současností souboru, slavícího letos šedesát let od svého založení. Šedesáté výročí letos slaví také legendární královéhradecké Divadlo Drak, kterému Česká televize rovněž věnuje samostatný cyklus. V novém dokumentárním filmu Palmovka na podzim shrne ČT art i historii další stěžejní pražské divadelní scény, Divadla pod Palmovkou, kterou za sedmdesát let prošly řady významných českých herců a divadelních tvůrců.

V druhé řadě hudební talk show Linka, v níž jazzový kytarista Rudy Linka představí deset výrazných osobností české hudby, jako jsou David Koller, Adam Plachetka či Karel Šíp. Premiérové dokumenty se zaměří na třicetileté působení formace Čechomor, legendu Pavla Žalmana nebo skupinu Rolling Stones a vztah jejích členů ke svobodnému Československu, kde v roce 1990 zahráli jako vůbec první západní kapela. Ve vysílání se objeví i řada unikátních koncertů, například skupiny J. A. R., původní televizní zpracování opery Bohuslava Martinů Čím lidé žijí nebo vystoupení držitele Ceny Thálie Radima Vizváryho. Hudební pořady doplní dokumentární cyklus Období hudební historie z produkce německé veřejnoprávní televize ZDF a francouzsko-německé ARTE. ČT art nabídne na podzim i nový dokument Kupka – Průkopník abstraktního umění.

Sdílejte tento článek na Facebooku