V hlavní roli sudy

Sdílejte tento článek na Facebooku

Jack Daniel se věnoval výrobě lahodného alkoholického nápoje už od svých sedmi let a na jeho Tennessee whiskey je to znát. Stejně jako ostatní značky se vyrábí z vody, kukuřice, žita a ječmenného sladu. Jako jediná na světě se ale pak nechává prokapávat přes více než třímetrovou vrstvu uhlí z javoru cukrodárného, který dodává tomuto nápoji charakteristickou chuť a vůni. Sud whiskey teď můžete mít doma i vy.

Sudy jsou důležité

Pro zrání whiskey jsou používány originální sudy z bílého amerického dubu, jejichž výrobě je věnována stejná pozornost jako výrobě samotné whiskey. Pro sudové příčky je vybíráno to nejlepší dřevo bílého dubu. Řemeslníci je ručně stlučou dohromady, opatrně ožehnou vnitřek soudku tak, aby přírodní cukry obsažené ve dřevě zkaramelizovaly. Právě z ožehnutého dubu získává whiskey svou bohatou jantarovou barvu, jedinečnou chuť a chuťový dozvuk. V průběhu dozrávání se sud rozpíná a opět stahuje díky působení extrémních teplotních rozdílů v průběhu ročních období, což každý rok způsobuje hlubší vsakování whiskey do dřeva a její opětovné vytékání. Po čtyřech až šesti letech zrání tekutiny v sudech nastává čas mistra palírníka, který rozhoduje o tom, zdali nápoj může opustit sud a vydat se na cestu ke konzumentům.

Čáry, máry se sudy

Každý sud whiskey zraje trošku jinak v závislosti na tom, jak a kde byl uložen. Jack Daniel´s Single Barrel, který světlo světa spatřil poprvé v roce 1997, je výjimečný tím, že je stáčen vždy jen z jednoho sudu, vybíraného osobně mistrem palírníkem a pro takovéto stočení je vhodný jen jeden sud ze sta. Sud zraje v nejvyšších patrech skladů přibližně o dva až tři roky déle než ostatní druhy, aby chuť výsledné lihoviny byla ještě vyzrálejší a barva sytě jantarová. Existuje jen omezený počet lahví, které budou určitě chutnat naprosto stejně – po vanilce a dubových soudcích s podtóny višně, pomeranče a vůní plné sladké vanilky, jemného pomeranče a zralé máty. Na každé lahvi se dočtete, ve kterém sudu whiskey zrála, kde byl umístěn a kdy byla tekutina naplněna do lahve.

Originál jenom pro vás

Chcete mít ve svém baru skutečný originál, který nemá nikdo jiný na světě? Podívejte se na webové stránky www.buythebarrel.com, kde si můžete soudek objednat. Osobně vám jej vybere mistr palírník, který je součástí dlouholeté historie palírny Jack Daniel´s v americkém Lynchburgu. Osobně vám vybere sud vhodný pro stočení Jack Daniel´s Single Barrel, ručně whiskey stočí do cca 240 lahví, označí číslem sudu, místem, na němž byla uložena v průběhu zrání a datem stočení do lahví. K vám domů dorazí přibližně za 3 měsíce zásilka lahví originální whiskey, prázdný sud, v němž whiskey zrála a vlastnický certifikát. Při předání zaplatíte kolem 9 000 USD, což je přibližně 170 000 Kč.

Sdílejte tento článek na Facebooku