Je irská whiskey lepší?

Sdílejte tento článek na Facebooku

O irské whiskey se říká, že je nejstarším destilátem Evropy, její kořeny sahají až do dvanáctého století. Palírna Old Bushmills, jedna ze čtyř, které v současnosti v Irsku whiskey vyrábějí, o sobě tvrdí, že je vlastníkem nejstarší licence na tento destilát, získala ji od Jakuba I. v roce 1608. Slovo whiskey je anglický ekvivalent galského termínu “uisce beatha”, který znamená “voda života”. Moderním termínem pro whiskey, který se v Irsku používá je “The Craythur”.

Všimli jste si, že se někdy používá “whiskey” a někdy “whisky”? Vynechání drobného „e“ má své opodstatnění a označuje dva poměrně rozdílné nápoje. Kolem roku 1870 byl trh s alkoholem zahlcen levnými destiláty ze Skotska, kde měla whisky velmi nízkou úroveň. Irští a američtí výrobci se proto rozhodli, že si do názvu svých destilátů přidají právě to “e” a tím se od Skotů odliší a dají své whiskey punc kvality. Dnes se slovo “whisky” (v množném čísle “whiskies”) používá pro whisky destilovanou ve Skotsku, Walesu, Kanadě, Austrálii a Japonsku, zatímco název “whiskey” (v množném čísle “whiskeys”) patří lihovinám z Irska a Spojených států.

Rozdíl mezi irskou a skotskou whisk(e)y je samozřejmě i ve výrobě. Irská whiskey se destiluje třikrát, naproti tomu skotská pouze dvakrát. Irská whiskey je jemnější. Skotská je známá svou kouřovou, zemitou chutí. Je tomu tak proto, že při přípravě skotské se pec často vytápí rašelinou, která jí dodá charakteristickou, ostřejší chuť. Při výrobě irské whiskey se s rašelinou nepracuje.

Přestože v Irsku již několik let existují pouze čtyři velké palírny (Midleton, Old Bushmills, Irish a Kilbeggan), které whiskey vyrábí, výběr je poměrně pestrý. Nejčastěji si můžete vychutnat whiskey z ječmenného sladu nebo naopak z nesladovaného obilí, míchanou nebo “pure pot still” whiskey. Obilná whiskey je jemnější a bez výrazné koncovky na rozdíl od whiskey vyráběné z ječmenného sladu. Za unikátní druh irské whiskey je považována “pure pot still” whiskey. Ta je destilovaná ze sladu, ale k destilátu se přimíchává ještě surový ječmen. Díky tomu má tento druh whiskey svou typickou kořeněnou chuť. Pravou “pure pot still” whiskey ale destiluje pouze palírna Midleton – „pure pot still“ whiskey je Redbreast a Green Spot, které seženete jen v obchůdcích s vínem Mitchell and Son v Dublinu, a některé prémiové whiskey Jameson.

Sdílejte tento článek na Facebooku
Předchozí článek
Následující článek