Dlouhá a tajemná je historie a výroba světově proslulého drinku zvaného whiskey nebo také whisky. Vyrábí se napříč všemi kontinenty. Jeho pití představuje určitou dávku luxusu, stylu a nezaměnitelného pocitu vybranosti. Existuje mnoho zemí, které tento vytříbený drink produkují, stejně jako existuje nespočet způsobů, jak mu dodat jedinečnou a nezaměnitelnou chuť. Jednou z ušlechtilých whiskey s jemnou a výjimečnou chutí je proslulá whiskey Jack Daniel´s. Název tohoto nápoje, destilovaného z obilnin jako žito, pšenice, ječmen či oves, a zrajícího v dřevěných sudech, má původ nepravděpodobněji v gaelském slovu „Uisge Beatha“ – v překladu „voda života“. Postupem času z něho zůstala pouze část uisge, která se změnila na usky a odtud už nebylo daleko k anglickému označení whiskey. Označení „whiskey“ nebo také „whisky“ se liší v závislosti na tom, kde je tento drink vyráběn. Název whisky nalezneme u produkce ze Skotska a whiskey u výrobků irských, přestože v minulosti byl zde užíván název whisky. V Kanadě i Americe se uplatňují označení obě. Ve zbytku světa se pak setkáme převážně s pojmenováním whisky.
Historické kořeny whiskey najdeme před více než 500 lety ve Skotsku a Irsku, kde se doposud vedou pře, v jaké zemi byla výroba vlastně vynalezena. Nejvíce historických faktů však nalezneme o whiskey skotské. Mezi další nejznámější země výroby pak patří Spojené státy americké, Kanada a Japonsko. Je pozoruhodné, že nejen mezi jednotlivými zeměmi lze nalézt mnoho rozdílů v jejich produkci, ale i v rámci jediné země najdeme řadu odlišných chutí tohoto neobyčejného drinku. Podívejme se na historii a výrobu právě proslulé whiskey americké, pro kterou je typická destilace z kukuřice.
Umění destilace whiskey s sebou do Ameriky přinesli přistěhovalci z Anglie a Irska, utíkající před hladem, chudobou a náboženskou perzekucí. Do té doby se na americkém kontinentu pil rum, pálenky z místního ovoce a lihoviny vyráběné z brambor či tuřínu. Kvůli drsným podmínkám se však začala v některých částech Ameriky vyrábět whiskey z kukuřice, která rostla planě, a bylo jí více než dostatek. Vznikl tak název „bourbon“, označující whiskey, která obsahuje více než 51% kukuřice. Pojmenována byla podle stejnojmenného okresu státu Kentucky, odkud v té době pocházela jedna z nejvíce ceněných whiskey. Tento stát patří mezi nejznámější oblasti výroby stále, a to spolu s Tennessee. Pro tuto druhou oblast je typická výroba tzv. Tennessee whiskey. Její destilát se filtruje přes až tří metrovou vrstvu dřevěného uhlí a whiskey musí být vyrobena pouze na území státu Tennessee, aby mohla nést značení Tennessee whiskey. Nejznámější Tennessee whiskou je pak jemná whiskey Jack Daniel´s, jejíž výroba je unikátní stejně jako její samotná chuť. Na trhu sice existuje celá řada různých značek z nejrůznějších koutů světa, ale právě tato whiskey k sobě připoutala celou řadu srdcí a stala se symbolem individuálnosti, vlastní cesty a odpoutanosti od konvencí a stereotypu.
Pokračování příště