Vína ze slunné Itálie se těší v našich krajích velké oblibě. Ačkoliv jsou za vrchol gurmánského zážitku obvykle považována vína francouzská, odvážíme se koupit si spíše láhev pocházející z vinic Apeninského poloostrova. Důvod je prostý – francouzská vína jsou dražší a jejich výběr považujeme za složitější. Je to tím, že se k nám dováží jen zlomek pestré nabídky, kterou skýtají italské sklepy, a proto se nám zdá italská produkce pro výběr jednodušší. Přitom na území Itálie pěstují vinaři více než dva tisíce odrůd vinné révy. Pravdou ovšem je, že velká část jejich produktů se spotřebuje přímo na místě a za hranice se nedostane. Proto jsme pro vás vybrali hlavní vína, která můžete většinou koupit i u nás. Pro fajnšmekry, kteří mají rádi cestování za vínem, se můžeme někdy příště vydat do dalších oblastí za méně známými odrůdami a značkami.
Regionální rozdělení
Téměř polovinu plochy, na níž se pěstuje v Itálii vinná réva, tvoří údolí v horských oblastech. Italské vinařství můžeme rozdělit podle zeměpisné polohy na severní a jižní, neboť sever Itálie má kontinentální podnebí a jih přímořské. Vinařství má v Itálii tradici starou tři tisíce let a najdete zde téměř všechny typy vína od šumivého spumante přes suchá bílá i plná sudová vína k výrazným vyzrálým červeným vínům. Názvy odrůd jsou ale jiné, než na jaké jsme zvyklí a podle názvu vína nepozná laik už vůbec nic. Sice jsme asi již slyšeli o pověstném chianti, řada z nás ochutnala perlivé lambrusco, ale samotný název ještě o víně příliš nevypovídá. Při výběru italského vína tedy musíme buď ochutnávat, nebo se spolehnout na doporučení či zkušenost.
Hlavní názvy a odrůdy
Bez ohledu na zeměpisnou polohu narazíte mezi italskými víny hlavně na názvy jako Barolo, Spumante, Bardolino, Prosecco, Trebbiano, Lambrusco, Frascati, Moscato a samozřejmě nejznámější italské víno Chianti. Mezi známé odrůdy patří hlavně Moscato, Nebbiolo, Barbera, Malvasia, Chiavennasca, Schiava, Pinot nero, Trebbiano, Sangiovese.
Oficiální systém hodnocení vín
Stejně jako ve Francii, existuje i v Itálii několik zákonem stanovených kategorií pro hodnocení vín. Je to kategorie VDT – stolní vína, IGT – regionální vína s kontrolovaným původem, DOC – vína kontrolovaná podle původu, výnosu, doby zrání, technologie a kvality a nakonec nejvýše hodnocená kategorie vín DOCG (Denominazione di origine controllata e garantita) – v této kategorii je zařazeno téměř dvacet italských vín a označení DOCG znamená nejkvalitnější špičkové víno.
Od severu k jihu jsme pro vás vybrali jen několik nejznámějších oblastí, z nichž pocházejí neznámější italská vína.
PIEMONTE
Pro tuto horskou oblast, v níž pramení řeka Pád a řada dalších, jsou charakteristická plná vyzrálá vína, vyráběná převážně z odrůdy Nebbiolo. Ta je také základem známého vína Barolo. Toto víno nese označení DOCG, má tmavou, granátově červenou barvu, velmi intenzivní kořeněnou vůni a musí zrát nejméně tři roky, riserva pět let, protože mladé víno má velmi vysoký obsah tříslovin. Při výběru tohoto vína nesmíte příliš hledět na cenu, protože levné Barolo vás určitě nenadchne. Dalším významným vínem z Piemontu je Barbaresco DOCG. Vyrábí se opět z odrůdy Nebbiolo, má velmi bohatou, plnou chuť a kořeněnou vůni. Zraje minimálně dva roky, riserva čtyři roky. Po této době je jeho chuť sametově hebká. Z kategorie DOC se v Piemontu vyrábí například Barbera či Sizzano. Pro obě tato vína platí, že by měla alespoň tři roky zrát v láhvi. Po této době získají plnější a jemnou chuť.
TRENTINO – ALTO ADIGE
V této oblasti je vinařství stejně jako kuchyně ovlivněno rakouskými a švýcarskými způsoby. Vinice jsou většinou v horách, takže zde převládá bílé víno s neobyčejně silným aroma. Lahodná vína pocházejí z vinohradů Alto Adige a jsou i takto označována. Nejznámější jsou Pinot bianco (Weissburgunder), Pinot grigio (Ruländer), Sylvaner (Silvaner) Traminer aromatico (Gewürztraminer) Moscato rosa (Rosenmuskateller). Dvojího označení se používá právě díky rakouským a švýcarským vlivům v této oblasti a také kvůli exportu do těchto zemí.
VENETO
Oblast Veneto je proslulá výrobou vína již z doby předrománské. V úrodném údolí Pádu se daří odrůdám určeným pro výrobu známého vína Bardolino (jsou to Corvina Veronese, Rondinella, Molinara, Negrara doplněné odrůdami Rossignola, Barbera, Sangiovese a Garganega). Toto rubínově červené víno voní po třešních, chuť má jemnou, ale v závěru někdy trochu nahořklou. Dalším červeným vínem je Valpolicella a je stejně jako Bardolino rubínově červené s chutí jemně sametovou s lehkou koncovkou pražených hořkých mandlí. Mezi bílými víny najdeme produkty vinohradů Soave, která jsou velmi lahodná, se světlou bledě žlutou barvou a jemnou vůní s příchutí lehce nahořklou. Stejně jako Bardolino a Valpolicella jsou vína Soave označena jako DOC.
TOSCANA
Toskánsko je jednou z nejznámějších vinařských oblastí Itálie, proslavenou nejen vínem Chianti, ale celou řadou dalších červených vín. Někteří vinaři dokonce srovnávají význam této oblasti s francouzskou oblastí Bordeaux. Najdete tu také známé Brunello a Vino Nobile, ale i další vína, jako červené Camignano či bílé Vernaccia di san Gimignano.
Nejznámější italské víno – Chianti – je jedním z nejvýše ceněných vín na světě. Základem pro toto rubínově červené víno je odrůda Sangiovese, Canaiolo a z bílých Trebbiano Toscano a Malvasia. Bílé hrozny se používají pro zjemnění výrazné tříslovinné chuti hroznů Sangiovese. Chuť Chianti je velmi suchá a šťavnatá, vůně připomíná třešně, ostružiny, vanilku, pepř a lehkým náznakem i fialky. Vína riserva bývají stará alespoň tři roky a mají granátově rudou barvu a plnou vůni. Brunello di Montalcino je dalším vínem kategorie DOCG, jehož základem je odrůda Sangiovese grosso, prodává se po pětiletém zrání, riserva až po šesti letech. Má velmi intenzivní vůni koření a dřeva, někdy připomíná kakao či kávu a lékořici. Třetím DOCG z Toscany je Vino Nobile di Montepulciano, plné, těžké víno, které má velmi dlouhou a bohatou historii. Základem je Sangiovese a Canaiolo a přidávají se v malém množství některé modré či bílé odrůdy. Barva bývá granátově červená, chuť plná s vůní lesních fialek a ostružin.
LATIUM
V této oblasti hraje ve vinařství velkou roli řeka Tibera a hlavní město Řím, které je velkým odběratelem místních vín. Zajímavá je pověst ze 14. století, která se týká vína Est!Est!!Est!!! di Montefiascone. Podle ní poslal biskup Johann Fugger svého sluhu, aby našel hostinec s nejlepším vínem a napsal na jejich dveře slovo Est! (znamená „tady to je“). V Montefiascone byl sluha vínem tak nadšen, že napsal na dveře Est!Est!!Est!!! Vznikl tak název tohoto bílého vína. Za zmínku stojí Frascati, vyráběné z odrůd Malvasia a Trebbiano s hebkou sametovou chutí a ovocnou vůní. Ze stejných odrůd se vyrábí také známé Frascati spumante.
Při dvou tisících pěstovaných odrůdách máte ovšem v Itálii na výběr mnohem více vín, na něž se podíváme někdy příště. Vinařům z Itálie se daří vyrábět stále lepší vína a odborníci dokonce vína z oblastí Agrigent a Toscany považují za jedny z nejlepších na světě. Jejich kvalitu potvrzují také odborné časopisy. Americký list Wine Spectator již několikrát vyhodnotil nejlepším vínem světa právě víno italské.