Jíme dost českého kuřecího masa? Známe novinky letošního léta.

Sdílejte tento článek na Facebooku

Zúčastnili jsme se tiskové konference, na které druhý největší zpracovatel kuřecího masa u nás, Drůbežářský závod v Klatovech, reagoval na současná klíčová témata, která ovlivňují tuzemský masný průmysl. Generální ředitel promluvil o konkurenčním boji obchodních řetězců, složité situaci s privátními značkami, pod kterými není snadné dohledat výrobce, prodeji masa za dumpingové ceny, dále se zmínil o zrušených investičních dotacích a blížící se krizi s pracovní silou.

Drůbežářský závod Klatovy představil novinky pro současnou grilovací sezónu a v uzeninách, přesněji v krájeném sortimentu. Hlavní část setkání ale proběhla ve velmi otevřené diskuzi na aktuální témata.

Ing. David Bednář, generální ředitel DZ Klatovy, komentoval ceny kuřecího masa, které podle něj ovlivňují především konkurenční boje řetězců, kdy dochází k velkému snížení ceny kuřecího masa pod nákupní cenu, a řetězce na finální ceně často i tratí. Situace to není jednoduchá ani pro samotný klatovský závod, který tak maso do řetězců prodává za nejnižší možné nákupní ceny.

 

Drůbežářský závod Klatovy se momentálně potýká s nedostatkem kuřecího masa a není schopen poptávku pokrýt. Důvod je jednoduchý, v loňském roce závodu kvůli vysokému importu ze zahraničí maso přebývalo, proto byl plán na tento rok upravený.

 

Drůbežářský závod Klatovy se jako mnoho firem v ČR snaží čelit výzvám, jako jsou změny klimatu, konkurence na tuzemském i světovém trhu, vyrovnává se stále ještě s dopady energetické krize, i s válečným konfliktem na nedaleké Ukrajině a čelí i dopadům vysoké inflace. Ale i přesto závod dlouhodobě investuje do modernizace chovů živých kuřat a do výstavby nových farem. Již byla otevřena další farma v obci Zálesí. V letošním roce se zprovozňuje nová farma v Henigarově při splnění podmínek welfare, platných až od roku 2026. Závod se také dlouhodobě potýká s nedostatkem pracovníků, a proto cestu hledá i mezi zahraničními pracovníky.

Novinky

Letošní novinkou je Kuřecí prsní řízek obalovaný. Jde o masný polotovar z čerstvého kuřecího masa. Každý rok také závod přináší novinky na grilovací sezónu, letos se jedná o Kuřecí klobásky na gril s bylinkami, Maďarské kuřecí klobásky na gril, Kuřecí špízy chilli mango a Kuřecí prsní plátky Rosemary.

Rozšířila se také nabídka krájeného sortimentu uzenin v praktickém 100 g balení. Nově zákazníci mohou ochutnat i Kuřecí extra jemný, Kuřecí Junior, Kuřecí Gothaj a Kuřecí mix Junior + Gothaj.

Zdroj a foto: DZ Klatovy

Sdílejte tento článek na Facebooku