Mexiko je kolébkou celé řady exotických pokrmů a nápojů. Mezi nejznámější patří tequila. Legenda říká, že tento nápoj vznikl náhodou – při jedné z četných bouřek rozťal blesk rostlinu agáve a z ní začala vytékat lahodná šťáva, místní ji ochutnali a ihned pocítili její magické účinky. Od Olmeků převzali tento nápoj Aztékové. Popíjeli jej při obřadech a obětních rituálech za dohledu boha „alkoholického štěstí“ Tepoztekala. Aztécký vladař Montezuma jej dostal jako dar, po něm si jej oblíbila aztécká šlechta, kněží i válečníci.
Dnešní podobu vtiskli tequile až španělští dobyvatelé. Znali tajemství destilace a začali proto tequilu přepalovat. Historii tequily v dnešním podání datujeme na počátek 17. století.
Tequila je pro Mexičany totéž co šampaňské pro Francouze, whisky pro Skoty a pivo pro Čechy. Aby mohla nést své označení, musí být vyrobena v Mexiku, přesněji ve státě Jalisco nebo části států Nayarit, Tamaulipas, Michoacán a Guanajuato a obsahovat minimálně 51 % šťávy z Agave Tequilana Weber Azul. Tyto čtyři mexické oblasti zajišťují kompletní světovou produkci pravé tequily, která činí ročně cca 150 milionů litrů.
Tequila je prémiové pití, její obliba celosvětově stoupá. Jedná se o nápoj, který patří mezi ty silnější a opravdu záleží na tom, kolik a jak kvalitní tekutiny večer vypijete. Pokud si chcete tequilu vychutnat, ale netoužíte po nepříjemných ranních zážitcích, pijte s rozumem. V každém baru (včetně těch českých) chtějte po obsluze vědět, jakou tequilu vám nalijí (preferujte co nejkvalitnější – s obsahem 100 % agáve) a v průběhu večera drinky prokládejte ideálně vodou.
Tequila El Jimador je v Mexiku nejprodávanější tequilou již od roku 2000. Od srpna letošního roku přichází tequila El Jimador s významným vylepšením. Několik let bylo možné v České republice ochutnat pouze El Jimador mixto (s obsahem 51 % Agave), nyní přichází El Jimador 100 % Agave. Jeho chuť je jemnější, obsahuje méně methanolu a je méně sladký. Díky 100% obsahu agáve poskytne každému labužníkovi autentický a kvalitní tequilový zážitek.
Podávání tequily se solí a citrónem, popřípadě se skořicí a pomerančem, je zvyk, který Mexičané nepraktikují. Vychutnávají si tequilu čistou, případně s citrónem vymačkaným přímo do sklenice. Sůl a citrón však mají své opodstatnění – sůl zadržuje vodu v těle, citrón obsahuje enzymy, které pomáhají odbourávat alkohol.
Vychutnejte si někdy tequilu jako pravý Mexičan – nechlazenou, po malých doušcích z koňakových sklenic.
Pokud narazíte na tequilu s červem, vězte, že to rozhodně není tequila. Jedná se o mezcal, příbuzného tequily, který se vyrábí z jiných druhů agáve.