Máme pár tipů, jak se zbavit stresu nejen v kanceláři

Sdílejte tento článek na Facebooku

Do stresu se dostane občas většina z nás. Nejvhodnějším řešením je samozřejmě předcházet dlouhodobému stresu. Jak ale rychle a efektivně odbourat náhlý stres například v práci či po neshodách s partnerem či dětmi?

  1. Hluboké dýchání

Zkuste se na chvíli zastavit, uvolnit a zaměřit na svůj dech a provádět hluboké, pomalé nádechy a výdechy. To může pomoci uvolnit napětí a zklidnit vaši mysl. Můžete zkusit také dýchání podle Wim Hofa, který doporučuje „Dýchej, je to zadarmo“. Zvýšená hladina kyslíku v těle totiž přináší celou řadu zdravotních benefitů. Získáte více energie, snížíte hladinu stresu, a navíc posílíte váš imunitní systém v boji s patogeny.

  1. Hudba

„Vhodným řešením je také pustit si relaxační či svoji oblíbenou hudbu. Zavřením očí se na chvilku odpoutáte od svého okolí a dáte tělu i mysli prostor se uvolnit. Poslech hudby může v těle snížit hladinu kortizolu, hormonu, který může přispívat k pocitům stresu a úzkosti,“ doporučuje psycholožka Mgr. Simona Hřebíčková.

  1. Procházka

Udělejte si krátkou přestávku a vyjděte z kanceláře či z domova na krátkou procházku. Fyzická aktivita a změna prostředí mohou pomoci snížit stres, uklidnit se a soustředit se na důležité věci. Pokud máte poblíž park či jinou zeleň, bude mít procházka ještě větší efekt.

  1. Bylinný čaj

Bylinný čaj je skvělý prostředek, jak snížit stres. Vhodné jsou například čaje z bylinek jako je meduňka lékařská, mučenka, heřmánek nebo kozlík lékařský. Pokud nepatříte mezi fanoušky bylinných čajů, ke zklidnění pomůže také zelený čaj.

  1. Hořčík

„Hořčík má v lidském těle funkci nositele energie. Pomáhá předcházet únavě a může přispívat ke schopnosti organismu relaxovat a bojovat se stresem. Hořčík také podporuje funkci svalového a nervového systému. Po draslíku je hořčík druhým nejdůležitějším minerálem v těle. Některé formy magnesia, jako například různé hořčíkové tablety, mají nízkou vstřebatelnost a efekt je tedy nedostatečný. Stále populárnějším řešením je mineralizace kohoutkové vody v domácnostech i kancelářích pomocí speciálních filtrů, které navíc odstraní těžké kovy, chlor, mikroplasty, bakterie a další hrubé i jemné nečistoty,“ doporučuje Jaroslav Žák ze společnosti BWT.

  1. Meditace

Vyzkoušejte krátkou meditaci přímo ve své kanceláři nebo doma v ložnici. Existuje mnoho mobilních aplikací nebo webových stránek včetně YouTube kanálů nabízejících meditační cvičení pro rychlé uklidnění.

  1. Éterické oleje

Vyzkoušejte důmyslnou směs éterických olejů, která vás uvolní při stresu a přepracovanosti. Zmírňuje rozrušení, frustraci a podráždění, dodává klidnou sílu a jistotu.

 Humor

Smích je kořením života. Při stresové situaci proto zkuste najít aktivitu, která vás rozesměje. Poslechněte si vtipný podcast, přečtěte si vtipný článek nebo si prohlédněte videa, které vás rozesmějí.

Zdroj a foto: Aspen

 

 

 

Sdílejte tento článek na Facebooku