Marek Fichtner vydává svou první knihu receptů

Sdílejte tento článek na Facebooku

Marek Fichtner, šéfkuchař vyhlášené pražské restaurace Červený Jelen, muž s životním příběhem hodným amerického snu, servíruje 80 receptů inspirovaných lesem, vodami, zahradou a dvorkem. Jeho cesta vedla z malé vesnice až na paluby zaoceánských parníků a do královských paláců – a propsala se i do jeho první Kuchařky kořeněné životem

„Mám stovky receptů, ale do kuchařky jsem vybral 80 – těch  opravdu vyzkoušených a tisíckrát odvařených v Červeném Jelenovi, těch, které za sedm let, co je Červený Jelen otevřený, patří mezi hosty k nejoblíbenějším. Snažil jsem se, aby recepty každý domácí kuchtík jednoduše pochopil a aby byly suroviny běžně dostupné. Všechny recepty jsou funkční a jednoduché a určitě není třeba se jich  bát,“ říká Marek Fichtner.

Vídeňský Tafelspitz, plněný hrnkový knedlík, smažené sýrové knedlíčky, burgr z červené řepy s kozím sýrem, slávky na bílém víně, treska v pivním těstíčku, rozložená bramboračka, borůvkové kremrole… Kuchařka kořeněná životem je plná receptů světové i české kuchyně a také praktických rad a tipů pro pohodové vaření. Srozumitelně formulované a přehledně uspořádané recepty provázejí nejen lákavé fotografie hotových pokrmů, ale také osobní poznámky a postřehy Marka Fichtnera. Tak třeba u receptu na smetanovou koprovku  s pošírovaným vejcem nás Marek ujistí, že tohle opravdu není ta neblaze proslulá koprovka ze školní jídelny, kterou on sám v dětství moc nemusel… Zkrátka nečekejte jenom jídlo, ochutnáte i pořádnou porci radosti a dobrodružství na talíři.

 „Můj oblíbený recept je krémová česnečka s bramborovou kroketou a musím říct, že čím dál tím víc mám rád nemasové pokrmy. Proto je také sekce, která se jmenuje ZAHRÁDKA, v mé kuchařce relativně obsáhlá. Sám jsem z těch lidí, kteří nemusí maso každý den. Výběr bezmasých jídel bývá v mnoha podnicích často limitovaný na smažený sýr nebo květák a tak mám pokaždé radost, když vidím, že se nabídka někde rozšiřuje,“ podotýká Marek Fichtner.

O autorovi:

Marek Fichtner se během své bohaté kariéry vypracoval mezi nejuznávanější šéfkuchaře na domácí i mezinárodní gastronomické scéně. Od nejnižších pozic postupoval až na ty nejvyšší, vyžadující invenci, píli a nekonečnou pracovitost. Po začátcích v rodném Adršpachu působil jako kuchař a záhy jako šéfkuchař na pětihvězdičkových výletních lodích a v luxusních hotelech. Vařil i v Saúdské Arábii, kde chystal menu pro saúdského krále nebo hostinu pro 4 000 hostů. V rámci stáže zamířil mimo jiné i do nejlepší restaurace světa, Noma v Kodani.
Po návratu do České republiky své zkušenosti zúročil v kuchyni pražského hotelu Kempinski, restauraci Le Grill a Augustine Restaurantu na Malé Straně. Aktuálně je šéfkuchařem pražské restaurace Červený Jelen, která je považována za špičku české gastronomie. V letech 2015 a 2016 byl jedním z porotců MasterChef Česko. V roce 2022 zvítězil v 7. ročníku ankety Zlatý kuchař. Je prezidentem Bocuse d`Or Czech.

Zdroj a foto: 2Media

 

 

Sdílejte tento článek na Facebooku