Přijali jsme pozvání na degustaci šumivých vín a šampaňského se zajímavým překvapením, a to že bychom mohli ochutnat anglická šumivá vína, která přicházejí nově také do České republiky. Po welcome drinku z německé produkce jsme se rychle dostali k francouzskému vinařství H. Blin a Michel Arnould, a pak už na nás čekalo to tajemné překvapení – šumivé víno z produkce Gusbourne Estate z Velké Britanie.
Vinařství Gusbourne Estate je ukázkou pěstování hroznů a zpracování vína v Anglii. Jeho vinice mají 90 hektarů a nacházejí se ve venkovském prostředí Kentu a Sussexu, kde je klima vhodné pro pěstování vinné révy. Vinařství pěstuje zejména klasické odrůdy Pinot Noir, Chardonnay a Meunier.
Tyto odrůdy plodí menší množství hroznů, které však mají velmi intenzivní aroma, a jedná se tak o klíčovou surovinu při výrobě šumivých vín. Ta jsou vyráběna tradiční metodou kvašení v lahvi. Kvalita je pro Gusbourne Estate nejvýznamnější charakteristikou, na které si vinařství zakládá – pokud v nějakém roce není úroda dostatečně štědrá a v důsledku toho nemůže být dosaženo požadované kvality výsledného produktu, víno není uvolněno k prodeji.
Přestože historie Gusbourne Estate sahá „teprve“ do roku 2004, vinný dům už stihl sklidit uznání nejnáročnějších světových vinařských kritiků a dosáhnout nebývalých úspěchů. Tím nejčerstvějším je zvolení jeho Brut Reserve 2019 se speciální etiketou jakožto hlavního korunovačního nápoje při korunovaci krále Karla III.
Ochutnali jsme dva vzorky, prvním byl Gusbourne Blanc de Blancs 2018 brut, což je šumivé víno se středně intenzivní vůní, s tóny citrusových plodů a pomerančové kůry a v pozadí si pohrávají podtóny zelených jablíček a bílých květů. Chuť je bohatá, krémová a elegantní, ucítíte v ní zralé citrusy, hrušky a nádech sladkého koření.
A druhé – královské Gusbourne Brut Reserve 2019, tedy mohutné a robustní šumivé víno. Po přivonění ucítíte citrusy a sadové ovoce, v pozadí pak dozvuky hrušek, sladkého koření a pomeranče. Chuť je plnější, šťavnatá a perfektně harmonická, na jazyku hrají tóny pomerančového květu, mandarinek a pečených jablíček.