Nejen víno, ale i káva má své odrůdy, které jí dodávají typické aroma a chutě. A existují v nich i trendy. Rozhodně nekončí u rozdělení arabica vs. robusta, jak se může z nabídek v běžné síti někdy zdát. Jaroslav Tuček, zakladatel doubleshotu, představuje rozdíly mezi nimi i to, jaká je nejlepší káva na světě. Většinou máme povědomí o tom, že existují druhy arabica a robusta, kde arabica je většinou brána za tu kvalitnější, lepší.
„To je trochu zjednodušeně pravda. Kvalitní robusty jsou novým trendem, ale zatím je hodně v začátku. Dokonce už existuje samostatný systém hodnocení výběrové robusty, ale stále jsme neochutnali nějakou skvělou, které by bylo k dispozici více než pár kilogramů. Robusta se zkrátka obecně pěstuje spíše na objem, než na kvalitu,” popisuje rozdíly mezi dvěma kávovými větvemi odborník. Káva (arabica i robusta), stejně jako třeba víno, má stovky, možná tisíce odrůd, které mají každá jinou typickou chuť a aroma. „I káva má své chardonnay nebo pinot, jen se to tolik neví,” vysvětluje Jaroslav Tuček. Stejně jako třeba v sauvignonu cítíte nejčastěji (ale ne vždy) výraznou, kořenitou chuť, tak třeba u kávové odrůdy pacamara si užijete nejspíš hlavně květinové tóny. Samozřejmě chuť ovlivňuje to, kde káva vyrostla, jaký ten rok bylo počasí i jak se o ni farmář stará a každá sklizeň je jiná. Základní představu o chuti si znalci kávy udělají ale už podle odrůdy.
Nejdražší káva? Třicet tisíc za kilo geishy!
I v kávovém světě existují vzácné odrůdy, jejichž kávová zrna mají unikátní chuť a které chce mít v nabídce každá pražírna výběrové kávy. V posledních letech jsou to především kávy poeticky znějící odrůdy geisha. Ty pocházejí většinou ze střední Ameriky a především z Panamy. Ta nejdražší geisha z farmy Hacienda la Esmeralda se letos vydražila za neuvěřitelných 30 400 Kč za kilogram nepražené kávy. „Do takových extrémů v doubleshotu nejdeme, ale aktuálně máme v nabídce hned několik geish a já doporučuji obzvlášť panamskou Geisha Finca Hartmann z nejvýše položené farmy rodiny Hartmann Guarumo, která je výrazně květinová, jasmínová a ucítíte v ní čaj Earl Grey,” dává tip Tuček. Geisha aktuálně ovládá panamské farmy, kde se vysazuje ve velkém a je tak možné, že jí brzy bude na trhu výběrové kávy tolik, že už ztratí svůj punc exkluzivity. Vždycky z ní ale ucítíte výjimečnou sladkost a květinovou vůni, kvůli kterým stojí za to ji vyzkoušet.
Pár zajímavostí a specialit
SL 28/SL 34 – Zní to jako číslo parkovacího stání, ale obě tyto odrůdy jsou uměle vyšlechtěné kultivary, které se pěstují především v Keni. V chuti jsou pro obě odrůdy typické citrusové tóny.
Bourbon – Ne, nemá alkoholové tóny, ale pochází z ostrova, který se dříve Bourbon jmenoval (dnes Reunion). Je především sladká, vyrovnaná a tak nějak obvykle chutná všem.
Cattura – Původně byla vyšlechtěná v Brazílii z výše zmíněné odrůdy Bourbon pro vyšší výnosnost. Kromě vyššího výnosu v sobě ale cattura má i více acidity (vinaři by asi řekli kyselinky) a kávy této odrůdy se často umisťují vysoko na světových soutěžích.
Dalších odrůd jsou desítky, takže pokud někde na sáčku najdete kromě těchto třeba slova pacamara či typica, víte, že ten, kdo kávu pražil, dává důraz na to, abyste o ní dostali dost informací a mohli si u ní udělat obrázek už podle sáčku. Je třeba ale pořád mít na paměti, že ne vždy je slavná odrůda zárukou dobré kávy. „Vždycky dávám příklad na kopi luwak, cibetkové kávě. To, že se o ní mluví a že je drahá, prostě neznamená, že je dobrá. Já měl vždy kopi luwak spíše za naprosto průměrnou kávu s dobrým PR,” dodává Jaroslav Tuček.