Procestujte Slezsko a poznejte historii i současnost

Sdílejte tento článek na Facebooku

Oblast Horního a Dolního Slezska představuje mimořádně zajímavou část dnešního Polska, jejíž historie je dosti spletitá. Region, který patříval pod správu českých králů, ale také pruskému vladaři, ukazuje stopu obyvatelstva, které mluvilo různými jazyky a zanechalo zde rozličné zvyky i kulturní dědictví. Dnes představuje území, které se snaží rychle vyrovnat krok s moderními evropskými zeměmi.  

Polsko tuto oblast získalo na základě Postupimské dohody v roce 1945. Do té doby patřilo Prusku. Tomuto novodobému uspořádání ale předcházela mnohem pestřejší historie. Spolu s tehdejší částí Moravy, Slovenska a Maďarska patřilo do Velkomoravské říše, označované také jako Velká Morava. Rozpad této říše způsobil po nějaké době připojení k Polsku, tedy pod vládu významného rodu Piastovců. Následovalo začlenění do komplexu zemí Koruny české a posléze nadvláda Habsburků. To už ale máme období pobělohorské.

Dalším významným mezníkem v historii Dolního Slezska byly války o rakouské dědictví na konci 18. století. Naší historii velmi dobře známá císařovna Marie Terezie rozhodující spor sice částečně vyhrála, protože bylo uznáno její nástupnictví, výměnou ale bylo odstoupení většiny Slezska druhé straně, tedy Prusku. Následovalo období významného rozvoje, který ale přerušila druhá světová válka. Pokud se tedy vydáte na cestu po Dolním i Horním Slezsku, můžete sledovat, jak se prolínaly různé zvyky, gastronomie i architektura v průběhu staletí.

Hlavním městem Dolního Slezska je Wrocław (Vratislav, německy Breslau), čtvrté největší město Polska a rovněž jedno z největších dnešních polských měst. Má přes 630 tisíc obyvatel a v loňském roce bylo zvoleno Evropským hlavním městem kultury. Tady můžete svou cestu začít a budete se mít rozhodně na co dívat. Nejrychlejší cesta z Prahy sem trvá asi čtyři hodiny, pojedete po D11 na Hradec Králové a v Polsku směrem na Walbrzych, nebo po D10 na Mladou Boleslav a poté po R8 na Liberec, v Polsku na Zgorzelec a dále po A4 až do Vratislavi. Při prohlídce města nevynechejte Katedrální ostrov, Most Kajícnic, Královský palác, Rynek neboli Hlavní náměstí, promenádu na Świdnické ulici a „řeznickou“ uličku Jatki.

Z Vratislavi můžete pokračovat na jih do Świdnice (víte, že odsud pocházela třetí manželka Karla IV., Anna Svídnická?) a poté do Opole a Gliwice, kde najdete řadu zajímavých památek i spojení české a polské historie. V Horním Slezsku vás překvapí Katowice, které se velmi zajímavě postavily k vyřešení problému těžby uhlí. Jako všude v Evropě i zde nastal její výrazný útlum, město se ale začalo měnit do moderní podoby, v níž velkou roli hraje například kongresová turistika. Z polské strany Horního Slezska se snadno dostanete na naše území, kde mezi nejvýznamnější města patří Opava nebo Český Těšín a rovněž část Ostravy, označovaná jako Slezská a oddělená od té Moravské řekou Ostravicí.

Zajímavá místa v Horním a Dolním Slezsku:

JuraPark Krasiejów vznikl na rozloze 40 hektarů na místě bývalého dolu. Bylo zde objeveno obrovské pohřebiště obratlovců z období trias, tedy před 225 miliony lety. Zkameněliny prehistorických zvířat inspirovaly k výrobě soch v životní velikosti (jsou tedy skutečně obrovské). Najdete tu i oceanárium, kde jsou umístěny modely podvodních živočichů.

Rynek je srdcem Vratislavi. Najdete tu spoustu hospůdek, restaurací a kaváren. Dominantou je radnice, v níž najdete nejstarší restauraci na světě, Svídnickou pivnici.

Trpaslíci jsou neodmyslitelně spjati s Vratislaví. Jsou součástí dějin města a mají zde skoro 350 sošek. Prý zde žijí odnepaměti a první trpaslík se objevil právě zde. Teorií, kde se vzali, ale existuje mnoho…

Opole je město s 800 let starou historií.

Hala století ve Vratislavi byla postavena v letech 1912 – 13 ke stému výročí vítězství nad Napoleonem v bitvě u Lipska.

Gastronomické zážitky se v Dolním Slezsku nesou ve znamení promíchaných kuchyní polské, německé a litevské. Můžete ochutnat slezskou roládu s kluzkými knedlíčky, studenou polévku chlodnik z červené řepy nebo výživnou polévku žurek.

Sdílejte tento článek na Facebooku