Jaké dobroty si dopřávali lidé za první republiky?

Sdílejte tento článek na Facebooku

První republice bylo vyměřeno jen krátkých dvacet let. Z jejího odkazu však čerpáme dodnes. Její kultura se promítala nejen do uměleckých děl či architektury, ale i do věcí na první pohled přízemnějších: módy, etikety či stolování. Jaké tedy byly gastronomické libůstky tehdejších slavných a jak vypadala kuchyně obyčejných lidí?

O tom všem, ale i o dalších pozoruhodnostech spjatých se stolováním, si přečtete v knize, která vychází z úctyhodné sbírky gastronomických zajímavostí Jaroslava Vašáka. Kniha nám poodhaluje trochu ze soukromí slavných lidí, takže se dozvíme, co měl rád Tomáš Baťa, Edvard Beneš, Vlasta Burian, bratři Čapkové, také Jaroslav Hašek nebo Karel Hašler. Dozvíte se o původu uzenářské pochoutky „macešky“ nebo co si nechával podávat T.G. Masaryk.

Nechybí ani recepty na běžná jídla, která si mohli dovolit ostatní lidé, takže si můžete připravit třeba praženku, bramborové kotlety, povidlové kraple, bezinkovou limonádu. Dozvíte se, co to byla Bendovka nebo čemu se říkalo Bialetka.

 

První republika u stolu

Na čem si pochutnávaly celebrity a co se jedlo v běžných domácnostech

Jaroslav Vašák

 

 

 

Sdílejte tento článek na Facebooku
Předchozí článek
Následující článek